Dag 61, woensdag 11 juli
Vandaag wordt een “sterrendag”.
Gisteren lukte het niet om in Deventer een bakker
te vinden. In Zwolle bakt de “Zwolse Stadsbakker”, die onlangs twee sterren
voor zijn brood heeft gekregen. Straks bij de lunch eten we dus “sterrenbrood”.
Vandaag gaan we naar Blokzijl. Ik ben al vaker door
Blokzijl gevaren, maar heb nog nooit in de havenkom met die mooie gevelpandjes
gelegen. Dat gaan we vandaag wel doen. Als ik aan Blokzijl denk, dan denk ik
ook aan “Kaatje aan de Sluis”, een bekend restaurant, waar ik nooit heb gegeten.
Daar moet verandering in komen. Ik stel aan Roy voor daar te gaan eten. Ik trakteer. Dat wordt vanavond
een sterrendiner.
Roy vindt dat bij een sterrenlunch en een
sterrendiner ook een sterrenontbijt hoort. Hij nodigt mij uit voor het ontbijt
in Hotel Librije.
Na ons sterrenontbijt vertrekken we om kwart voor
tien. We gaan niet terug naar de IJssel, maar varen het Zwarte Water op
richting Zwartsluis. Ik heb nooit eerder op het Zwarte Water gevaren. Het is
prachtig breed, omringt door uitgestrekte rietvelden en we zien veel
waterlelies.
Om half twaalf gaan we bij Zwartlsuis door de sluis
en varen we de Arenbergergracht op. Hier is het begin van het Nationaal Park Weerribben-Wieden,
het grootste moerasgebied van Noord West Europa.
Als we om kwart over twaalf bij de brug van
Ronduite komen, is de brugwachter lunchen. Wij wachten met eten totdat we in
Blokzijl zijn. We zijn nog vol van het Librije ontbijt. Via de Beulakerwijde,
de Walengracht, het Giethoornse Meer, de Valse Trog en het Noorderdiep, komen
we om kwart over twee aan bij de sluis van Blokzijl.
Na de sluis varen we de havenkom van Blokzijl
binnen. We zien een mooie plek en ik vaar er rustig naar toe. Plotseling zie ik
links iemand voorbij schieten en ons plekje inpikken. Na acht weken op de Antje
Elisabeth, maak ik me niet zo snel druk en we zoeken en vinden een andere,
eigenlijk veel betere plek tegenover de gevelpandjes.
We lunchen met lekker brood van de Zwolse
sterrenbakker en beleggen het met heerlijke zelfgemaakte Librije bramenjam en
pindakaas.
We wandelen door het mooie vestingstadje. ’s Avonds
genieten we bij Kaatje van de derde “ster” van deze dag.
Blokzijl |
Na het ontbijt bestuderen we het weerbericht voor
het IJsselmeer voor de komende dagen. De verwachting voor vrijdag is redelijk
gunstig en daarom besluiten we vandaag naar Lemmer te gaan. Daar maken we dan
morgen de definitieve keus voor het IJsselmeer of als alternatief de langere
route door de kanalen van de Noordoost Polder.
We moeten eerst een stukje terug. Om negen uur zijn
we voor de tweede keer in 24 uur door de sluis van Blokzijl. Ik kom nu op een
stuk van de route die ik de eerste week van de reis ook met Henk en Korrie heb
gevaren. Na het Giethoornse Meer varen we eerst door Muggenbeet en daarna door
Kalenberg. In de Heuvengracht passeren we de plek waar ik de derde dag van deze
reis met Korrie en Henk heb overnacht. Om elf uur zijn we bij Ossenzijl verlaten we de Weerribben en de zo
mooie Kop van Overijssel. Na de Linthorst-Homansluis varen we Friesland binnen.
In Echternabrug komen we langs het “Turfskip”, het bedrijf waar Annelies en ik
een aantal keren een boot hebben gehuurd. Even later zie ik de “Pollux” langs
varen, één van de huurboten uit de vòòr Antje Elisabeth tijd.
Als om één uur de lunchtijd voor de brugwachter van
Echternabrug voorbij is, kunnen we onder de brug door en varen we het Tjeukemeer
op. Er staat een straffe westenwind en omdat we pal naar het westen varen,
krijgen we nogal wat water over de boeg. De Antje Elisabeth geniet en wij
worden gelukkig niet nat.
Via de Grote Brekken varen we om kwart over twee
Lemmer binnen. Eindelijk zien we dat het zomerseizoen toch begonnen is. Er
heerst een gezellige drukte en de brug en de sluisdeuren in het centrum gaan
continue open en dicht. Wij vinden een plekje tussen de sluis en de brug en
liggen voor de deur bij het voor Annelies en mij zo vertrouwde
bitterballenterras.
Daar gaan we naar toe!
Daar gaan we naar toe!
Brug, kerk en bitterballenterras vanaf de boot |
En hoe lekker was het ontbijt bij de Librije?
BeantwoordenVerwijderenDat je hun lekkere jam verpest met pindakaas.Jammer. Ik ben benieuwd hoe je het eten bij Kaatje vond, de meningen zijn zeer verschillend.
Geef een seintje als jullie door of langs Flevoland varen komen we even zwaaien volgens voorspellingen in de regen.
Als we boodschappen doen, zetten we Henk zijn mobiel aan. Een goede en gezeellige dag morgen.
Neem wat zon mee.
Hartelijke groet,
Henk en Korrie